ACOD Spoor heeft steeds gewaarschuwd voor de gevolgen van ondoordachte maatregelen met betrekking tot het treinverkeer. De gratis Rail Pass (Hello Belgium) werd beter NA de gezondheidscrisis gelanceerd, en best in samenspraak met de NMBS. Samen beslissingen nemen, is samen verantwoordelijkheid opnemen. 

De aangekondigde raamregel in de paasvakantie en het einde van de geldigheid van de gratis passen hebben geleid tot een massale opkomst van mensen in de stations met bestemming de Belgische kust. 

We begrijpen dit volkomen. Niet iedereen heeft een tuin of een (bedrijfs)auto om naar de kust te rijden. De mensen willen de muren van hun appartement ontvluchten. Niettemin is het beter om volle treinen te mijden en een andere bestemming te kiezen. 

We betwijfelen of een systeem van reservatie de oplossing zou zijn. Niet iedereen is digitaal actief waardoor er een mogelijke drempel gecreëerd wordt. Wie gaat dat controleren? Wat met het woon-werkverkeer? Meer nog, we ijveren juist voor het afschaffen van de reservatieplicht die opgelegd wordt aan andersvaliden. We blijven herhalen dat een maximale investering in operationeel personeel een must is om dergelijke toestanden optimaal te beheersen. Stations zijn bovendien open ruimtes.

De schuld verschuiven naar de NMBS is al te gemakkelijk. De NMBS kan onmogelijk de bewegingsvrijheid van mensen verbieden. 

Het spoorwegpersoneel stelt alles in het werk om de reizigers te kanaliseren en veilig vervoer te garanderen. Het houdt het hoofd koel en tracht zo goed mogelijk om te gaan met frustraties van teleurgestelde mensen. Frustraties die helaas door ophitsend taalgebruik (sociale media) gevoed worden.

In deze gezondheidscrisis hebben we vooral nood aan zelfdiscipline, gezond verstand en bovenal politici die de gezondheid van de mensen boven politieke spelletjes plaatsen.

Het spoorwegpersoneel doet wat het kan maar belooft niets. Het heeft immers niet de luxe om opportunistische ballonnetjes op te laten en de mensen vervolgens wijs te maken dat het de schuld van anderen is.