ACOD
SPOOR neemt afstand  van de eenzijdige beslissing van de NMBS om op bepaalde weekdagen loketten te sluiten en de openingsuren aan te passen. Dit is een nieuw offensief om de openbare dienstverlening af te bouwen.

De stations van Bertrix, Marbehan, Virton, Binche, Luttre, Marchienne-au-Pont, Waterloo, Gouvy, Spa, Jurbise, Leuze en Puurs zullen vanaf 5 augustus 2019  tijdens het weekend gesloten blijven.

De stations van Libramont, Mariembourg, Waterloo, Jurbise, St-Ghislain, Ciney, Dinant, Geraardsbergen, Torhout, Deinze, Wetteren, Diest en St-Truiden zullen eveneens vanaf 5 augustus 2019 in de namiddag gesloten blijven. 

Andere stations zullen dan weer gesloten blijven op zondag: Marloie, La Louvière-Centre, Tamines, Waremme, Welkenraedt, Tubize, Andenne, Lichtervelde, Torhout, Deinze, Tielt, Genk, Harelbeke  en Ieper.

Deze beslissing is een nieuwe stap in de richting van stations zonder aanwezigheid van personeel.

In 2007 beschikte de NMBS immers nog over 208 open loketten, maar in 2018 werden er nog slechts 135 geteld.

De aanwezigheid van personeel in stations, waar dagelijks honderden reizigers passeren, is immers een vorm van dienstverlening aan de gebruikers. Zo verkoopt de commerciële bediende niet alleen vervoerbewijzen, maar verstrekt hij de reizigers ook inlichtingen en hulp. Hij oefent een sociale controle uit in het station. Kortom, hij verzekert een echte openbare dienstverlening.

ACOD betwist de technologische ontwikkeling niet waardoor alsmaar meer reizigers zich tot de automaten en de onlineverkoop wenden om een vervoerbewijs te kopen.

Toch dringt de vakorganisatie er bij de NMBS op aan om zich algemeen te bezinnen over  een uitbreiding van de taken van de commerciële bedienden zodat deze personeelsleden   zouden uitgroeien tot volwaardige “ raadgevers in mobiliteit” , ten dienste van alle gebruikers.

Als antwoord kiest de directie ervoor het aanbod te beperken, onder andere door in 2018 de verkoop van internationale treinkaartjes in bepaalde stations af te schaffen   en  de openingsuren van de loketten te verminderen.

ACOD Spoor betreurt dit nieuwe initiatief, dat vooral de landelijke regio’s treft en deze streken nog meer verzwakt en isoleert door de beperktere toegang tot de openbare diensten.


Neem voor meer informatie contact op met uw gewestelijk bestendig secretaris.