Toen in het voorjaar het coronavirus opdook in onze contreien, zag heel de wereld er plots anders uit. Ons leven werd drastisch overhoop gegooid en we moesten ons aanpassen aan een totaal andere realiteit. Men noemde dit ‘het nieuwe normaal’. Al die tijd en tot vandaag bleven de treinen rijden, zodat hulpverleners en alle andere mensen die onze maatschappij laten draaien op hun werk geraken.

De jongste weken komen er hoopvolle berichten dat er binnenkort kan gestart worden met een vaccinatiecampagne. Toch zal het nog maanden duren vooraleer iedereen die zich wil laten inenten effectief zal ingeënt zijn. Kwamen de eerste onheilsberichten vanuit China, dan valt er nu – misschien ironisch genoeg – vanuit die hoek een lichtpunt te zien. In de Chinese astrologie is het jaar 2021 het jaar van de os, wat staat dat er geoogst kan worden. Een jaar waar we opnieuw kunnen aanknopen met een normaler leven en hopelijk alles terug in de plooi valt.

Terug naar meer reizigers?

Ook voor de Belgische spoorwegen is het belangrijk dat het alledaagse leven herneemt en de reizigers opnieuw de weg naar de trein vinden. Dat is van zeer groot belang: meer reizigers betekenen meer inkomsten en die zijn zeer hard nodig. Zeker als je weet dat de NMBS zwaar getroffen is door een verlies van om en bij de 400 miljoen euro en dat ook Infrabel in de klappen deelt.

Ten dienste van onze reizigers

In mijn vorige bijdrage heb ik er meermaals naar verwezen, maar we zijn als spoormannen en -vrouwen steeds ten dienste blijven staan van onze reizigers. Ons operationeel personeel in de stations waren altijd op post om mensen bij te staan en te helpen, zelfs op de moeilijkste momenten. Maar laat ons ook niet de anderen vergeten zoals de mensen in de seinhuizen, tussen de sporen, in de werkplaatsen en de vele anderen die nodig zijn om de trein te laten rijden.

Alle hoop op 2021

2021 staat te trappelen van ongeduld om uit de startblokken te schieten. Een jaar waar er opnieuw veel zal veranderen. Wie zei er ook alweer: “Never waste a good crisis”? Wees er maar zeker van dat er volgend jaar een aanzet zal gegeven worden voor een andere maatschappij. Terug naar het leven voor corona zal waarschijnlijk anders zijn dan iedereen denkt. Hopelijk gaan we naar een betere samenleving waar de solidariteit met zwakkeren ook ‘het nieuwe normaal’ wordt. Ook bij het spoor zal er moeten rekening gehouden worden met wat we dit jaar hebben meegemaakt. Er staan ons nog veel uitdagingen te wachten.

Om af te sluiten wil ik iedereen een voorspoedig en zeer gezond 2021 toewensen. Zorg vooral voor elkaar, samen komen we er!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Algemeen secretaris,
Voorzitter ACOD-SPOOR