Wie gedacht had dat we een rustiger najaar zouden beleven, mocht zijn optimisme snel laten varen. Reeds begin september waarschuwden experts ons voor een tweede golf van het coronavirus. Toch zou het nog weken duren voor iedereen tot het besef kwam dat er iets moest gebeuren. Er werden maatregelen genomen zoals het sluiten van de cafés en de restaurants. Toch was dit onvoldoende om de piek af te zwakken en het aantal besmettingen onder controle te krijgen.

Het Overlegcomité van 30 oktober besliste daarom opnieuw naar een lockdown te gaan. Verschillend van de eerste lockdown was dat niet-essentiële verplaatsingen deze keer wel nog mochten. Ondertussen zien we dat de strenge maatregelen een effect beginnen te vertonen, gelukkig maar.

Wat bij de spoorwegen?

De herfstvakantie voor de scholen werd verlengd tot na 15 november maar bij de spoorwegen werd er niet opnieuw overgegaan tot een ‘Treindienst van Nationaal Belang’ zoals in april. Wel werden tijdens het herfstverlof 8 procent of 280 treinen geschrapt (P- en S-treinen) waardoor er ook minder operationeel personeel nodig was.

Dat was wel nodig want bij ons operationeel personeel kwam het kritieke punt van 15 procent afwezigheden dichtbij. Daardoor zouden er op het vlak van de exploitatie problemen komen zodat niet alle diensten zouden verzekerd kunnen worden. Maar zover is het uiteindelijk niet gekomen.

Voor het operationeel personeel was de verlenging van het herfstverlof niet evident, want een aantal maatregelen zoals corona-ouderschapsverlof zijn niet van toepassing bij de spoorwegen. Voor ons personeel met zeer onregelmatige uren of shiften is het niet eenvoudig om in kinderopvang te voorzien. De spoorwegen hadden alvast beloofd dat ze rekening zouden houden met de situatie en soepel zouden omgaan met de aanvragen voor verloven.

Net zoals tijdens de eerste coronagolf zijn ook nu de treinen blijven rijden dankzij de inzet van ons personeel. In soms moeilijke omstandigheden stonden onze mensen paraat om te zorgen dat wie het openbaar vervoer nodig heeft om naar het werk te gaan (ziekenhuispersoneel!), op consultatie te gaan voor een onderzoek of wat dan ook, kon rekenen op de trein. Daarom toch wel een dikke merci aan iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft.

ACOD Spoor tot uw dienst

Ook in onze eigen organisatie hebben we ervoor gezorgd dat er niet alleen een luisterend oor was, maar dat er kon tussengekomen worden bij problemen op het terrein, al of niet verband houdend met corona. Daarom ook een dankjewel aan al onze militanten, secretarissen en het personeel van ACOD. Het is ook dankzij hen dat wij onze dienstverlening kunnen blijven garanderen aan onze leden.

Het is nog niet voorbij

Uiteraard is het nog niet voorbij en zullen we nog weken, wellicht maanden, moeten leven met beperkingen en zal dit offers vragen van ons allemaal. Maar het is dankzij de offers die we nu brengen dat we samen deze gezondheidscrisis kunnen en zullen overwinnen. Laat ons hopen dat er snel een doeltreffend vaccin komt, en medicatie die, wanneer we toch CoViD-19 oplopen, ons kan genezen.

De naderende winter zal dus nog zwaar worden voor iedereen, maar vooral voor de mensen van de zorg. Want laat ons toch niet vergeten, wanneer we ziek worden, willen we allemaal dat we zo goed mogelijk verzorgd worden. Om dat te bereiken moeten wij nu met z’n allen zorgen voor de mensen in de zorg door zo goed mogelijk de regels te volgen en te zorgen voor elkaar.

In deze barre tijden is solidariteit en samenhorigheid meer dan ooit nodig!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Algemeen secretaris,
Voorzitter ACOD-SPOOR