Bij de spoorwegen werd vanaf 23 maart jl. een ‘treindienst van nationaal belang’ ingesteld zodat het treinverkeer, dat essentieel is, verzekerd bleef. De Nationale Veiligheidsraad van 24 april zette het licht op groen om gefaseerd terug te keren naar een ‘normale’ situatie.

Vanaf 4 mei werd er opnieuw overgegaan naar het ‘gewone’ transportplan, evenwel zonder de meeste P-treinen. Dat dit voor spoorwegpersoneelsleden een zeer moeilijke oefening was, is een understatement. Niemand wist hoeveel mensen op maandag 4 mei de trein zouden nemen. Bovendien was dit pas de eerste stap. Geleidelijk aan zullen de maatregelen nog meer versoepeld worden. Althans, dit is de bedoeling, want we weten niet hoe deze pandemie verder zal verlopen.

Hopelijk komt er met de versoepeling geen tweede piek en kan ons sociaal leven opnieuw een doorstart krijgen. Toch zullen we, volgens de specialisten, nog lange tijd met dit virus moeten samenleven en bijgevolg ons leven hieraan aanpassen.

Sociaal overleg in teken van veiligheid

Het sociaal overleg zal opnieuw opgestart worden en de comités PBW zullen weer vergaderen vanaf half mei. ACOD Spoor/CGSP Cheminots drong daarop aan want deze overlegorganen zijn belangrijk voor onze leden en personeelsleden. Zij hebben de vinger aan de pols voor de noden op het terrein. In coronatijden is dit hard nodig.

Om de werkzaamheden in de meest veilige omstandigheden te kunnen uitvoeren hebben we trouwens een nationale commissie PBW gevraagd, die op 28 april samenkwam. Daar maakten we afspraken over de beschermingsmiddelen, de reiniging van de installaties en het materieel enz.

Men beloofde ons dat in de sanitaire maatregelen en de nodige beschermingsmiddelen zou worden voorzien. Toch moeten we erop toezien dat dit effectief gebeurt. Het is onze taak op het terrein de zaken goed op te volgen en tussen te komen indien dit niet gebeurt. De CEO van de NMBS heeft ons tijdens de vergadering van het Sturingscomité bevestigd dat er alleen kan gewerkt worden met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen.

Dankt aan alle spoorwegmedewerkers!

ACOD Spoor wil u bedanken voor de inspanningen in moeilijke omstandigheden zodat we onze reizigers een kwalitatieve openbare dienst kunnen aanbieden. Dit vraagt veel opoffering en inzet. Deze inspanningen worden door de meesten dan ook zeer gewaardeerd. De steunbetuiging die er waren, bevestigen dit. We mogen allen trots zijn om spoorman of spoorvrouw te zijn!

Hou het gezond, samen komen we erdoor.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Algemeen secretaris,
Voorzitter ACOD-SPOOR