DE SPOORWEGEN VERBINDEN MENSEN

In 1985 lanceerde Arcadia het liedje ‘Election Day’. New Wave-fans herinneren zich beslist dat Arcadia een project was van drie leden van Duran Duran. In de VS is ‘Election Day’ evenwel bekend voor de federale verkiezingen, die plaatsvonden op 6 november en cruciaal waren voor het toekomstige politieke beleid in de VS – en ver daarbuiten.

Bij ons zijn er bij de Belgische Spoorwegen van 3 tot en met 7 december ook belangrijke verkiezingen: de sociale verkiezingen.

Nieuwe manier om vakbondsvertegenwoordigers aan te duiden

In 1996 hebben we een protocol van sociaal akkoord ondertekend waarin sociale verkiezingen voor de comités PBW werden gepland. Dit was ook het protocol waarin de 36 urenweek (invoering kredietdagen) werd ingeschreven. ACOD Spoor heeft dit protocol destijds als enige sociale partner ondertekend.

In 2002 werd de paragraaf over de sociale verkiezingen opnieuw ingeschreven in het protocol en werd het ondertekend door beide erkende organisaties. Toch blijven wij nog steeds voorstander van het systeem van representatie op basis van het aantal leden en dat wij intern onze vertegenwoordigers in de comités PBW en GPC’s verkiezen binnen onze eigen instanties.

We stellen ons immers de vraag waarom de sociale verkiezingen bij de Belgische Spoorwegen apart worden gehouden en onmiddellijk voor 6 jaar gelden. De volgende nationale en interprofessionele sociale verkiezingen zijn gepland in 2020 voor een periode van 4 jaar. Bij de Belgische spoorwegen zal dit pas in 2024 zijn. Daarbovenop hebben we op enkele maanden tijd een reglementering moeten uitwerken waar we ons als verantwoordelijke vakbond zeer constructief hebben opgesteld.

Brede campagne met aandacht voor de noden van het personeel

Onze campagne stak van wal met onze zeer succesvolle familiedag op het domein van Bokrijk op zaterdag 26 mei 2018. We zijn er als ACOD in geslaagd om meer dan 2000 mensen op de been te brengen en hun een onvergetelijke dag te bezorgen. Om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren, werd er met onze militanten gebrainstormd rond onze ‘Missie & Visie’ en werd onze slogan voor deze sociale verkiezingen opgesteld: ‘Veilig sporen, jouw toekomst!’. Ons programma werd uitgewerkt op basis van de pijnpunten die werden gedistilleerd uit de verschillende comités PBW.

De gewestelijke verantwoordelijken en militanten legden werkbezoeken af in de verschillende werkzetels, zodat onze leden en de personeelsleden de kans kregen om kennis te maken met onze vertegenwoordigers.

Het samenstellen van de lijsten gebeurde binnen de instanties van de gewesten. Voor de districtscomités PBW en de GPC’s werd er grensoverschrijdend gewerkt en in onderlinge samenspraak tot een definitieve lijst gekomen.

De lijsten van de nationale comités werden samengesteld op basis van vier criteria en in samenspraak met onze Franstalige collega’s:

  1. Een geografische spreiding, rekening houdend met de grootte van het gewest (ledenaantal).
  2. Een verdeling tussen de verschillende beroepen binnen de Belgische Spoorwegen (elk beroep telt mee!).
  3. De kandidaten moeten een bepaalde verantwoordelijkheid en/of ervaring hebben binnen de organisatie.
  4. De kandidaten moeten een zeker draagvlak hebben bij de leden.

Op zaterdag 27 oktober hadden we een Kandidatendag in Antwerpen, waar we in primeur ons campagnefilmpje hebben voorgesteld en waar de aftrap werd gegeven van de campagne. Op zondag 4 november werd ons filmpje vervolgens gelanceerd op internet. Het aantal views overstijgt onze verwachtingen. Maar er komt nog meer. Stay tuned!

Samen sterk!

Om af te sluiten, wil ik nog het volgende meegeven: individuele klasse omzetten in een collectief geheel verzet bergen. Je kan het vergelijken met het raderwerk van een uurwerk. Hierin heb je grote en kleine radertjes, maar elk radertje heeft zijn nut. Dat is ook het geval in een syndicale beweging en dat is waarvoor de ACOD garant staat. Wanneer we erin slagen om ieder zijn rol te laten spelen, is dit een geoliede machine. Eens in beweging is deze niet meer te stoppen.

Dat het een strijd voor elke stem gaat worden, is zéker. Dag in dag uit springen onze militanten in de bres voor de collega die het moeilijk heeft. Samen, zij aan zij, gaan we als ACOD de uitdaging aan om voor onze leden het onderste uit de kan te halen. Het is dan ook op deze manier dat we van deze sociale verkiezingen een succes gaan maken. Ik wil jullie alvast danken voor jullie steun en stem op onze lijsten en kandidaten.

 

Stem lijst 2!

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Algemeen secretaris,
Voorzitter ACOD-SPOOR