DE SPOORWEGEN VERBINDEN MENSEN

Toen eind april uitlekte dat Jo Cornu zijn ontslag zou aankondigen, stond het in de sterren geschreven dat een opvolger vinden niet evident zou zijn. De vervangingscarrousel lijkt bij het begin van het politieke jaar dan ook op gang te komen.

De opvolgingskwestie

In verband met de opvolging van Jo Cornu werden reeds verschillende ballonnetjes opgelaten. Indien hij een Franstalige opvolger zou krijgen, moet er ook bij Infrabel een nieuwe CEO gevonden worden omdat deze steeds uit een ander taalgebied moet komen. De opvolgingskwestie is dus allerminst vanzelfsprekend.

Bepaalde politieke partijen hebben – in de hoop de zoektocht te vergemakkelijken – het loonplafond in vraag gesteld. Dat een CEO van een bedrijf zoals de NMBS recht heeft op een goede verloning, daar heeft ACOD Spoor absoluut geen probleem mee. Maar een terugkeer naar de tijd dat ‘the sky the limit is’, gaat toch wel een beetje te ver. In tijden van besparingen is het bovendien onkies het spoorwegpersoneel te vragen sociale verworvenheden in te leveren, terwijl op directieniveau het loonplafond van de CEO sneuvelt.

Het traject dat Cornu bij de Belgische Spoorwegen aflegde, is voor ACOD Spoor gemengd. Een aantal van zijn uitspraken bevorderden de relatie tussen hem en het personeel niet echt. Denk bijvoorbeeld maar aan zijn stelling dat om treinen op tijd te laten toekomen, ze op tijd moeten vertrekken. Vele personeelsleden begrepen dit als een verscholen kritiek op hun inzet, terwijl ze zelf maar al te goed beseffen dat treinvertragingen tal van oorzaken – en niet enkel menselijke – kunnen hebben.

Voorts verweet Cornu het personeel een gebrek aan productiviteit. Wat dat betreft verwijzen we graag naar de verplichte opleidingen en de niet altijd optimale planning van de dienstroosters. Niet zelden hebben problemen met de productiviteit, dus ook structurele oorzaken – eerder dan menselijke.

Het was de voorbije jaren uiteraard ook niet altijd kommer en kwel onder Cornu. Het is zijn verdienste dat hij probeerde de Belgische Spoorwegen op een andere manier te leiden. Zo werden een aantal kostenbesparende maatregelen doorgevoerd – niet onbelangrijk, gelet op de hoge schuld. Bovendien is hij geen voorstander van een privéaandeelhouder.

Laat ons hopen dat er snel duidelijkheid komt over de opvolging en dat het iemand wordt die bereid is om een goede sociale dialoog te voeren. Dan kunnen we tot oplossingen komen voor de problemen waarmee de NMBS kampt en waarvan het personeel het slachtoffer dreigt te worden.

Vakantietijd, komkommertijd?

Stonden de vakantiemaanden vroeger gelijk aan de komkommertijd waarin tal van futiliteiten het nieuws domineerden, dan was dat dit jaar wel enigszins anders. Enkele prominente en minder prominente parlementsleden van N-VA zagen hun kans om ook tijdens de zomermaanden hun aanval op de spoorwegen, het personeel en de vakbonden voort te zetten.

Helaas verliezen ze daarbij de tomeloze inzet van het spoorwegpersoneel tijdens de zomer uit het oog. Ook tijdens de vakantie blijven treinen rijden. Zo werden op mooie zomerdagen opnieuw extra treinen ingelegd naar de kust – tot groot jolijt van de vele duizenden dagjestoeristen die er gebruik van maakten. Op het moment dat heel wat mensen genieten van een welverdiende rustperiode, zijn onze collega’s bij de spoorwegen dag en nacht in de weer om de treinen te laten rijden.

Ook de luchthaven van Zaventem wordt tijdens de vakantie maximaal bediend om ervoor te zorgen dat reizigers netjes op tijd hun vlucht kunnen halen of na een deugddoende vakantie veilig thuis geraken.

We willen deze collega’s dan ook van harte feliciteren voor het geleverde werk tijdens deze periode, maar ook het werk dat ze dagelijks uitvoeren. Wat dat betreft verwijzen we ook naar het artikel rond ‘ITRIS’ op de volgende pagina’s van deze editie.

ACOD Spoor is alvast van plan om zich de komende maanden verder in te zetten om de belangen van het spoorwegpersoneel en de reizigers zo goed mogelijk te verdedigen. Want dat er nog moeilijke dossiers op ons afkomen, staat vast. Jullie kunnen rekenen op ons, wij rekenen op jullie steun.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Algemeen secretaris,
Voorzitter ACOD-SPOOR