DE SPOORWEGEN VERBINDEN MENSEN

Op 22 april 2015 riep de ACOD op tot een 24-urenstaking in de openbare sector. Het werd een succesvolle actie, gericht tegen de aanval op én de afbraak van de openbare sector.

Uiteraard sloot ook ACOD Spoor zich enthousiast aan bij de stakingsactie, om in de eerste plaats de intersectorale eisen van de ACOD te ondersteunen. Zeer belangrijk daarbij zijn:

- Het behoud van de afspraken rond de pensioenregeling.

- De erkenning in de ‘zware beroepen’, een debat dat momenteel gevoerd wordt en waarover de pensioencommissie zich zal buigen.

Voorts legden we ook de nadruk op diverse aandachtspunten die onze sector en het personeel van de spoorwegen rechtstreeks aanbelangen:

- De aanwervingen om de achterstanden van de compensatiedagen in te vullen. Vandaag is er bij de Belgische spoorwegen een beleid met twee snelheden: dat van Infrabel en dat van de NMBS. Wanneer de CEO zijn doelstelling wil bereiken, zijn extra handen dringend nodig.

- Een correcte dotatie voor de diensten die de NMBS moet leveren en ook duidelijkheid wat precies verwacht wordt van de NMBS. Vandaag lees je enkel dat er bezuinigd moet worden. De voogdijminister creëert een perceptie dat er geld verspild wordt. Wij willen graag weten waar en wat de verwachtingen ten aanzien van de NMBS zijn.

- Een visie op een degelijk openbaar vervoer met toekomstkansen en garanties voor de tewerkstelling.

- Een evenwicht tussen werk en privé.

- Garanties voor de spoorwegmutualiteit, die de terecht verworven dienstverlening aan het personeel ook in de toekomst waarborgt en die zorgt dat werknemers om medische redenen niet onmiddellijk afgeschreven worden, zonder daarvoor extra grote bijkomende verzekeringsverplichtingen van de werknemer te eisen. De solidariteit tussen alle nog actieve, niet-actieve en gepensioneerde werknemers moet behouden blijven.

- Het behoud van een sterke goederenpoot, met statutaire tewerkstelling. Momenteel ontbreekt alle duidelijkheid hierover, er zijn geen gesprekken en het personeel wordt in het ongewisse gelaten.

 

Ons verlanglijstje is duidelijk. Wij hopen al onze eisen terug te vinden in een protocol van sociaal akkoord, waaraan hard gewerkt én waarover hard onderhandeld wordt. De strijd gaat voort, want het einde is nog lang niet in zicht.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.