DE SPOORWEGEN VERBINDEN MENSEN

VOORAKKOORD HOUDENDE SOMMIGE PRODUCTIVITEITSVERHOGENDE MAATREGELEN

De sociale gesprekpartners bij de Belgische Spoorwegen zijn het erover eens dat de uitdagingen voor de toekomst van het bedrijf slechts succesvol kunnen worden aangepakt wanneer er voor elke stap in het moderniseringsproces permanent een doelgericht en efficiënt sociaal overleg gebaseerd op vertrouwen kan worden georganiseerd.

Daarom engageren de partijen zich ertoe om in de komende weken en maanden verder te werken aan de modernisering van de werkmethodes bij de Spoorwegen, ten einde tot een goed evenwicht te komen tussen enerzijds de belangen van het bedrijf voor een kwaliteitsvol en veilig openbaar vervoer en anderzijds de sociale en familiale prioriteiten van haar personeelsleden.

Er wordt ook afgesproken onmiddellijk een denkgroep op te starten om creatieve en experimentele oplossingen te bestuderen met betrekking tot de arbeidsstelsels.

Verder wordt het volgende beslist:

-      Na de algemene inspanning van het personeel, verbinden de bedrijven zich ertoe tot 01/01/2019 geen algemene maatregelen met betrekking tot de vermindering van vrije dagen meer te nemen;

-          De principes van de 36-urige werkweek niet ter discussie te stellen;

-          Vanaf 2016 het schrappen van de extralegale feestdag 15 november;

-          Vanaf 2017 het schrappen van de extralegale feestdag 2 november;

-      Vanaf 2017 de toevoeging aan de bestaande reglementering inzake kredietdagen van de vermindering van 1 kredietdag per 28 kalenderdagen ziekte.

Een document zal aan de Nationale Paritaire Subcommissie van 22 juni 2016 voorgelegd worden en ter goedkeuring, met tweederde meerderheid, aan de Nationale Paritaire Commissie van 29 juni 2016, tegelijk met de afschaffing van bericht 246 H-HR/2015 en omzendbrief 24 H-HR/2016.

De directie verbindt zich ertoe, vlak voor de afsluiting van de beheerscontracten, samen met de erkende organisaties een productiviteitsanalyse uit te voeren.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,
Algemeen secretaris,
Voorzitter ACOD-SPOOR