Vandaag heeft het Europese parlement in plenaire zitting de politieke pijler van het 4de spoorpakket goedgekeurd.  ETF ziet dit als een uitnodiging  tot meer sociale dumping in de Europese spoordiensten.

ETF keurt de eindstemming van het Europese parlement af.  Deze stemming veroordeelt niet alleen  de toekomst van het openbare spoorvervoer, maar zet ook een stap verder in de richting van de ontbinding  van het Europese sociale model”, aldus Sabine Trier, adjunct secretaris generaal van EFT.

ETF  blijft zich inzetten voor een betere bescherming van het spoorwegpersoneel en een kwalitatieve dienstverlening aan de spoorreizigers. “ Vastberaden blijven we druk uitoefenen op de politici, die de beslissingen nemen, onze leden mobiliseren om deze sociale dumpingpraktijken te bestrijden en ijveren voor een sociaal Europa”, zegt Guy Grievelding , voorzitter van de afdeling spoor van ETF.  De kleine meerderheid bij de stemming in plenaire zitting – met slechts een verschil van 24 stemmen en 23 onthoudingen – toont duidelijk aan in welke mate deze regelgeving verdeeldheid zaait en  in welke mate de liberalisering van het nationale reizigersvervoer per spoor omstreden is. Het is van groot belang dat in Europa een zo duurzaam mogelijke vervoerswijze wordt ontwikkeld.

Deze geamendeerde regelgeving  biedt geen kwalitatievere openbare dienstverlening per spoor, evenmin als een bescherming voor het personeel in het raam van de aanbestedingen, die een essentiële voorwaarde blijven.  ETF pleit voor eerlijke  concurrentie , met kwalitatieve criteria , in plaats van  een achteruitgang op het vlak van de arbeidsvoorwaarden , en met meer werkzekerheid en minder banenverlies.

 

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met Sabine Trier (tel: + 32(0)2 285 46 67; M: + 32 477 512 814, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

U kan de werkzaamheden van de afdeling spoor van ETF ook volgend via @ETF_Railways & FfairTransport